Semester i norra Sverige - ett av de sista vildmarksområdena i Europa är känt för storslagen natur, ett paradis för sportfiskare, vandrare och bergsklättrare och inte att glömma, ett drömmål för din nästa vintersemester i en fjällstuga i en av de underbara skidorterna längs de svenska bergen vid gränsen till Norge som Sälen, Idre, Åre eller Riksgränsen högt i norr.

I tider med corona pandemin, stress och elallergier är en semester i ett fritidshus eller stuga i norra Sverige förmodligen ett av de bästa och säkraste sätten att fly från vardagen i några dagar för att ladda batterierna. Det finns också mycket att uppleva och upptäcka här uppe.

Här i norr finns de stora flodsystemen med sina vattenfall, forsar, älvar och lugna vattendrag som erbjuder fantastiska fiskemöjligheter. Om du vill få lite professionell hjälp med fiske finns det många ställen här att anlita guider. Du kan till exempel fiska lax, öring, röding, sik eller harr. En annan attraktion långt norrut är det fantastiska norrskenet och midnattssolen i detta unika landskap.

Läs vidare

På norra Sveriges östkust hittar vi Höga kusten, en unik och nordligaste skärgårdsmiljö i världen, som är med på UNESCO: s världsarvslista. I södra skärgården på en ö hittar vi staden Härnösand, med en färgstark kulturliv och dess historiska centrum.

För ungefär 45 år sedan kom några invånare i bergsbyn Idre på tanken att berget som stiger upp framför dem var ett bra ställe för skidåkning och vintersemester. De antog att framtida semestergäster från Idre skulle lära sig att älska detta berg lika mycket som byborna själva. Vilka visionärer, idag erbjuder bergsregionen Idre fjäll sina vintergäster ett av Sveriges bästa alpina skidområden.

Djupt inne i fjällen i norra Jämtland och cirka 90 kilometer från närmaste flygplats i Östersund hittar vi den idylliska skidorten Åre vid foten av berget med samma namn, som sträcker sig långt över tusen meter över havet nivå. När du pratar om Åre idag, tänker de flesta omedelbart på de utmärkta backarna och den internationella känslan av alla världscupen och mästerskapen som äger rum här.

Men kombinationen av dessa drömlika förhållanden för skidåkning och de idylliska små bergsbyarna i området ger denna vintersportort den speciella atmosfären som ingen annan skandinavisk skidort kan mäta sig med.

Hur är vädret i Norra Sverige