Kan man inte riktigt bestämma sig mellan etablerade turistorter i söder eller helt ensam i vildmarken i norr är kanske något mittemellan precis det rätta för den kommande sverigesemester. Men vad menar vi då med “mellersta Sverige”? Det är en lite luddig definition, som på ett ungefär motsvarar Svealand (det vill säga Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland). Observera också att mellersta Sverige inte är samma sak som mitten av Sverige. Mellersta Sverige erbjuder t ex fantastiskt natur i Värmland, i form av till exempel vandring och upplevelser vid Vänern.Värmland har ju sin vackra Klarälven där man bland annat kan bygga och åka flotte. I staden Kristinehamn finns ett verk av Picasso för den som gillar konst.

Läs vidare

Eller besök Arvika, en värmländsk pärla. Kort- eller långsemester spelar ingen roll, Arvika är något för dig! Här har vi långa traditioner kring konst, konsthantverk och musik och det finns många fantastiska smultronställen. Det finns inget skönare att vakna en varm sommarmorgon i sin lilla timrade stuga vid sjön, öppnar dörren och njuter av stillheten med en färskbryggt kopp kaffe och panoramavy.

Lite högre upp hittar vi Dalarna med sina djupa skogar och kristallklara sjöar. Dalahästen må vara bygdens populäraste djur men den har viss konkurrens från isbjörnarna i Orsa. Året-runt-öppna Orsa Rovdjurspark är Europas största rovdjurspark med fokus på utrotningshotade rovdjur från norra halvklotet. Gillar man orörd natur, vandring och på vintern skidåkning oavsett nedförsbacke eller med längdskidor?! Hitta din fjällstuga i Idre Fjäll eller Fulufjällets nationalpark i norra Dalarna. Det är härligt att hänga där.

Västsverige är ett spännande resmål för dagsturer eller stanna i flera dagar, här finns något för alla.

Hur är vädret i Mellersta Sverige